top of page
white-logo.png

Om det här med att göra film och hur man bör tänka 

Dags för film?! 

Film - detta fantastiska media! En rejäl förmedlare av känslor och kraftfulla budskap. Vad kan gå fel? Som i all annan kommunikation måste du veta vad syftet med din film är. Vet du ditt syfte, budskap, målgrupp och kanal blir arbetet så mycket lättare och filmen blir mer framgångsrik om den träffar rätt i din målgrupp. Nedan har vi samlat en diger checklista som du bör gå igenom innan du skrider till verket med att ta fram din film!

checklista

En nyttig checklista!

01

Lär känna din publik

För att kunna ta fram en framgångsrik film så måste du först av allt lära känna din publik. Om du inte redan har gjort research på din målgrupp kan det vara en god idé att försöka skriva ner lite demografi och forska lite i dina egna kanaler. Analytics, sociala medier, befintliga kunder och konkurrenter brukar kunna säga en del om den demografiska målgruppen.  Om du vill kan du bestämma vilka kriterier din ideala köparpersona har så att du vet hur du ska få resonans i det segmentet. Att ha dessa insikter redo gör att det är enklare att utveckla innehåll som ger framgångsrika visningar i din avsedda målgrupp. Man gör så gott man kan, tänk bara på att ju mer du vet om din publik desto bättre kommer du att träffa och i slutändan få ett bättre resultat.

02

Vad har du för mål med filmen?

Vad vill du uppnå med din videomarknadsföringsstrategi? Vill du öka försäljningen? Vill du få mer trafik till din sida? 
Vill du öka varumärkesmedvetenheten? Självklart måste du inte bestämma dig för ett enda mål, din videomarknadsföringsstrategi kan försöka uppnå allt du önskar men då kommer du inse att det kanske betyder att du får göra mer än bara EN video, och det är också helt okej. 


Dela upp målen och tänk över om du kanske behöver ha fler olika filmer, kanske behöver du komplettera din reklamfilm eller video med en landningssida eller en SEM strategi för att få allt sagt? Att försöka stoppa in för mycket i en video gör tittaren förvirrad eller ointresserad. Specificera varje mål du försöker nå och planera innehållet och budskapet efter det!

03

Planera innehåll och budskap

Allt ditt videoinnehåll, oavsett om det är en produktfilm, varumärkesbyggande film, film på social media, ett erbjudande, etc. bör tala direkt till din köparpersona. fantisera så gott du kan över stilen i videon ska vara, så att den mottas väl i målgruppen. Videor spelar en mycket stor roll i konsumentens beslutsprocess. 4 av 5 konsumenter uppger att de har köpt en produkt eller tjänst efter att ha sett en reklamfilm eller contentbaserad film från varumärket. 

Tänk på tonaliteten och voicen i ditt videoinnehåll, historien som videon berättar, vilka frågor den kommer att besvara och vad du kommer att förvänta dig av tittaren. 
Möt gärna konsumentens förväntningar med ditt videoinnehåll genom att erbjuda dem något de värdesätter så ökar dina chanser att lyckas. Om du tex. erbjuder något i filmen så ska det vara lätt för konsumenten eller mottagaren att utnyttja det du erbjuder. Skapa gärna en kampanjsida på din hemsida och följ upp filmen på sociala medier.

04

Beskriv din plan - både långsiktigt och kortsiktigt

Planera för varje steg som kommer att vara en del av din strategi. Du kanske vill producera en företagsfilm för att öka varumärkesmedvetenheten, en video i sociala medier för att driva trafik och öka din publik eller en produktvideo för att visa upp en ny produkt i samband med din räckviddsmediesatsning? Sortera och planlägg så detaljerat du bara kan eller gör ett försök bara.
Desto mer detaljerad DIN plan är desto lättare är det för externa partners att hjälpa dig vidare med detta. Sen får du ju faktiskt en helt ok mediaplan att visa upp internt också. Vi vet när vissa typer av videor fungerar bäst, vilken typ utav uppföljningsaktioner som har bäst utfall och jobbar dagligen med att hitta nya vägar för att få marknadsföring bli så träffsäker och framgångsrik som möjligt.

05

Tänk över din budget

Nu när du har en bra idé om vad du vill göra, måste du spekulera i hur mycket det kan komma att kosta. 
Även fast dagens teknik gör det enkelt för nästan vem som helst att spela in videos vet vi att ditt företag gynnas
av ett profsigt innehåll. Dina konkurrenter arbetar sannolikt med ett produktionsbolag och om
deras innehåll ser professionellt ut och ditt amatörmässigt, vilken kommer publiken att komma ihåg?
Men det är viktigt att du är realistisk med din budget. Du kanske har stora visioner om vad du vill göra men om budgeten inte stödjer det kan det kanske vara bättre att justera sin ursprungsplan och i samråd med en professionell byrå få ut bäst effekt ur din satsning! Att vi tagit fram dessa filmproduktionspaket är vårat sätt göra det enklare för dig.

06

Produktionsfasen

Här är det viktigt att råmaterialet håller hög kvalitet, att det är rätt format och att producenten har rätt förutsättningar för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Även rättigheter till material bör säkerställas. Tex. Bara för att det togs fram en radiojingel för ett decenium sedan behöver inte det betyda att du har rättigheterna att sända ljudet på Playtjänster eller övrig räckviddsmedia. Kontakta produktionsprojektledaren med dina tekniska frågor så kommer du få en tydlig specifikation på vilket material och format som behövs för att din film ska bli så bra som möjligt!

I regel kan det vara bra att ha en samlad folder med vektoriserad logotyp, x antal pressbilder i högupplöst format, typsnitt och färger samlade och en aktuell referens till gällande hemsida. Vi hjälper dig såklart med detta.

07

Njut av filmen, optimera och korspublicera.

Nu kommer det bästa av allt – filmen sänds och du kan njuta av den! Hur kan du rida på den här vågen? Du har ju gjort ett väldigt offensivt TV-köp. Du når många nu. Utnyttja det bättre. 
Är det läge att posta filmen på fler plattformar? Finns det material med mervärde som kan användas för sociala medier? Det finns mängder av marknadsföringskanaler och plattformar att använda för att visa upp dina videos, men vart gör dom sig bäst? Än en gång, lär känna din publik: vad vill den se och var är det mest sannolikt att den ser filmen?
låt oss prata vidare om hur du kan utveckla ditt filmmaterial för att nå ut bredare och mer träffsäkert. Det är en djungel med olika format, längder, profetior. En värld vi simmar runt i dagligen.

08

Analysera

Allt slutar inte när filmen har börjat rulla. Du kanske vill använda analytiska verktyg och andra sätt att spåra dina resultat. Det finns ett antal faktorer som spelar in för att avgöra det slutliga resultatet av din strategi. Mät allt som går att mätas: Hur mottogs budskapet? Hur såg söktrafiken till sidan ut? Vad sa grannen? Några viktiga mätpunkter:

Share Andelen av de som tittar på TV vid ett givet ögonblick. En share på 12 procent innebär alltså att 12 procent av alla som tittade på TV såg just det programmet eller reklamfilmen. Kallas även tittartidsandel.

 

TRP Target Rating Point. En TRP är en procent av målgruppen. T ex: om målgruppen är män 15–44 år, och ett program får 5 TRP, har 5 procent av alla män i åldern 15–44 år sett programmet eller reklamfilmen.

Om du har använt dig av digitala medier så är resultaten och analyserna lättillgängliga. Detta kommer att ge dig stor insikt in i din publik, effektiviteten av dina videor och vilket innehåll som levererar de resultat du vill ha. Några av de viktigaste mätvärdena:
 

Totalt antal visningar: En visning räknas som att någon helt enkelt börjar titta på din video, men inte nödvändigtvis avslutande. Resultatet mäts olika på plattformar och marknadsföringskanaler, så du vill vara medveten om detaljerna för varje kanal du använder för att få en bättre uppfattning om hur din video presterar. Det är oftast väldigt kul att se effekterna av din film under kampanjen. Alla data tillsammans skapar ditt resultat. 

 

Play rate: Detta mått mäter antalet gånger någon faktiskt tänkt spela video genom att aktivt klicka på uppspelningsknappen.

Spellängd: Detta kommer att tala om för dig om tittarna tittade på hela din video eller hoppade över en del, en indikator på att din video antingen inte är tillräckligt engagerande eller för lång.

Klickfrekvens/ Konverteringsfrekvens/Engagemang Mätvärden för engagemang i digitala medier såsom gilla-markeringar, kommentarer och delningar.

 

Med hjälp av ovanstående information blir du också bättre rustad att förbättra din videostrategi i framtiden. Nu har du också sett magin med att gå i ett kraftfullt räckviddsmedia som TV i din mix. 

Ett sista förtydligande är att vi hjälper dig med allt detta om man vill. Vissa vill ha större kontroll och insikter och andra vill helst slippa. Det viktigaste är att man iallafall tänker till innan. Då blir detta hur bra som helst. Plus kul.

<3

/Team Bartos

Vi tar hand om dig under hela projektet

Göra film? Hur kul?! Vi tycker det är hur kul som helst! Man kan säga att vi brinner för att skapa - och just film ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Inom filmskapande jobbar man med alla olika medier för att förmedla innehållet så att budskapet ska fastna hos mottagaren på bästa sätt. Framförallt skapar film engagemang! Idag, vågar vi säga, är engagemang minst lika viktigt som priset på en produkt eller tjänst, och genom videor kan ett varumärke engagera sina kunder på bästa sätt!
 

Viktor_HD_edited.jpg

VIKTOR ZORONDO

Projektledare

viktor@bartosmedia.se

0155-212400

CHRIS MCGREEVY

Ljud- & Musikproducent

chris@bartosmedia.se

0155-212400

DAVID DUPLO FERNANDEZ

Film | Foto | Livestream

david@bartosmedia.se

072-3968349

LARS BJÖRKMAN

Projektledare | CD

lars@bartosmedia.se

0155-212400

CAROLINE SVENSSON

Projektledare

caroline@bartosmedia.se

0155-212400

ALBERT ENGSTRÖMER

Film | Animation | Grafik

albert@bartosmedia.se

0155-212400

bottom of page